Envia-ho a un amic:   |  Imprimeix: 
Comparteix :    | 


“Xàtiva no oblida”: memòria als últims valencians que van resistir al primer rei Felip de Borbó

Toni Cucarella


Una roca de marbre rosat amb una parca inscripció recorda a Xàtiva als últims ‘maulets’ que van resistir l’arribada amb foc i sang les tropes del primer Borbó, Felip V, a terres valencianes després de la derrota de la Batalla d’Almansa del 25 d’Abril de 1707.

“Als maulets per l’heroica defensa de la ciutat,cremada el 1707 per Felip V, en la lluita pels furs valencians. Els xativins i tots els valencians. 18-6-1978″. Amb esta inscripció s’honra a la memòria d’aquests partisans resistents, d’orígens humils,partidaris del pretendent Carles d’Àustria, i que van lluitar fins a la derrota a Almansa, es van atrinxerar després a Xàtiva, per a finalment patir la humiliació de l’incendi de la ciutat del que aquest 19 de juny es compleixen 307 anys.

El monument va ser inaugurat a Xàtiva en presència de qui fóra el primer President del Consell Preautonòmic del País Valencià, José Luis Albiñana, i és l’escenari on cada any s’honra als ‘maulets’ el 25 d’Abril, símbol del sentiment progressista i nacionalista valencià. Pel mateix motiu aquest monument ha sigut objecte de diferents agressions de radicals de ultradreta, normalment eren pintades però en 2002 la placa de pedra va arribar a ser *destruída amb un bec, per la qual cosa es va haver de dissenyar una altra inscripció idèntica.

La memòria present a Xàtiva es reaviva estos dies després de saber-se que un altre rei Felip de Borbó va a ser rei, i que el 19 de juny tornava a marcar l’entronització. Este dijous a Xàtiva recordaren aquesta efemèride el monòlit de record als ‘maulets‘, el quadre de cap per avall de Felip V ‘l’incendiari’, i també una iniciativa popular que demana posar banderes de la ciutat en les balconades (banderes roges essencialment), amb un crespó negre. Les xarxes bullen afirmant que “Xàtiva no oblida”.

Imatges