Acte electoral de la CUP de Barxeta

Acte de presentació de la CUP de Barxeta. Crònica de Toni Cucarella
 
L’hora (21’30) ha estat una mica intempestiva. A mig camí entre anar-se’n a sopar o eixir a fer-se’n una ara que el dia allarga i les nits solen ser tèbies i agradables. Tanmateix, ahir, a Barxeta, com per tot a la redor, el cel estava carregat de núvols densos i foscos. Quan hem començat a pujar cap al saló d’actes de la Casa de Cultura, un grapat de gotellades han començat a esguitar la plaça. Però pesar de l’amenaça de tronada el local era ple.

A la taula, hi són Salva Ribera, Lluís Seguí, Carla Segarra, Manuel Ballester i Imma Alberola. Salva Ribera ha donat la benviguda a tothom. Ha lamentat que la darrera legislatura s’haja caracteritzat per la defensa dels interessos dels partits i per l’absència de propostes per a resoldre els problemes actuals: problemes que s’han d’abordar amb un projecte desolució col·lectiva.

S’ha criticat durament l’actuació de les administracions estatal i autonòmica, una per la submissió a la cobdícia dels mercats i les seues exigències antisocials, l’altra per corrupta i dictatorial, i més en concret, pel que fa a Barxeta, per la imposició de les torres d’alta tensió i del transvasament Xúquer-Vinalopó, dues infraestructures que posen en perill el futur econòmic de Barxeta, fins i tot el seu futur físic. En aquest sentit, Lluís Seguí ha recordat que les torres d’alta tensió que travessen el terme transporten l’electricitat produïda per la central nuclear de Cofrents, i ha esmentat els recents desastres de Fukushima i Llorca, a més d’insistir que Cofrents és massa sovint notícia pel seu mal funcionament. Un moviment sísmic com el de Llorca tindria efectes devastadors sobre la deteriorada central de Cofrents, que serien letals i irreversibles en molts quilòmetres al seu voltant, inclosa Barxeta. També ha recordat el recent accident que va inundar d’aigua bruta del transvasament els camps de Barxeta i que va posar en perill el mateix riu amb un creixement desmesurat del seu cabal.

S’ha reclamat la supressió de les diputacions provincial pel seu funcionament clientelar i antidemocràtic, tot exigint que els seus recursos econòmics siguen gestionats directament pels ajuntaments i per les mancomunicats de municipis.

La proposta general que presenta Gent de Barxeta-CUP: aprofitar els recursos naturals que té per a eixir de la crisi, no debades posseeixes pais un gran valor natural i paisatgístic, amb la potenciació ordenada del turisme rural, juntament amb la recuperació de l’agricultura i la ramaderia tradicionals per a l’elaboració de productes propis i de qualitat. La formació és l’eina bàsica per a crear aquests nous llocs de treballs que donarien eixides professionals als jóvens i als qui han patit els efectes de l’explosió de la bombolla especulativa. Ara que la globalització econòmica ens ha abocat a una crisi d’efectes devastadors, per altra banda previsible, són necessàries solucions locals. I per a desenvolupar-les cal la implicació de l’administració municipal amb la creació de tallers de formació i d’infraestructures específiques.