Què és la CUP?

La CUP és una organització política assambleària d'abast nacional, que s'estèn arreu dels Països Catalans i que treballa per un país independent, socialista, ecològicament sostenible, territorialment equilibrat i deslligat de les formes de dominació patriarcals.

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) s’articula com a espai útil per totes aquelles persones i col·lectius amb voluntat transformadora que lluiten per la llibertat del nostre poble, amb la intenció de ser un espai de confluència dels moviments populars, en la lluita per l’alliberament nacional i social dels Països Catalans.

A través de les seves assemblees locals, la CUP és present actualment a diferents municipis, on hi desenvolupa acció política a dins i a fora de les institucions locals. Malgrat el limitat marge d’acció dels ajuntaments, la CUP treballa sobre les possibilitats de modificar l’actual municipalisme regionalista i bastir un projecte de país basat en els municipis com a espai més proper a les persones.

La CUP és una organització nítidament socialista i té l'objectiu de substituir el model socioeconòmic capitalista per un de nou, centrat en els col·lectius humans i el respecte al medi ambient. Defensem el sector públic, impulsem cooperatives i altres formes d'economia social i solidària des de la màxima responsabilitat en la gestió i el control democràtic dels recursos comunitaris.

Per altra banda, la CUP té projecció nacional i de fet és vist ja com un dels responsables de l’actual creixement del independentisme. La CUP és i continuarà essent un dels actors més compromesos en les iniciatives populars que preparen la ruptura amb els estat espanyol i francès (consultes per la independència, assemblea de regidors i regidores dels Països Catalans, manifestacions històriques com la del 10 de juliol del 2010 i l'11 de setembre de 2012...).

El projecte de la Unitat Popular que articulem es divideix en diferents eixos que representen la nostra identitat:

 • La defensa dels drets polítics del poble català entesos com l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’accés a la independència, la democràcia participativa i directa, la defensa de la unitat i la territorialitat del conjunt dels Països Catalans.
   
 • La defensa dels drets de les classes populars i la igualtat cap una societat de redistribució de la riquesa, lluita contra l’atur i la precarietat, la defensa dels serveis públics, l’establiment de mecanismes de control popular de l’economia i el desplegament de polítiques efectives que garanteixin l'equitat i la igualtat d'oportunitats.
   
 • La defensa del territori contra les agressions ecològiques i urbanístiques, contra l’esquarterament del territori i la seva destrucció en benefici d’uns pocs, i per un desenvolupament realment sostenible.
   
 • Lluita feminista i alliberament sexual i de gènere. Superació de l'actual model heteropatriarcal i de discriminació per motius de gènere o opció sexual. Corresponsabilitat de les tasques reproductives i de cures i lluita per la igualtat de drets i de salaris. 
   
 • La defensa de la llengua i la identitat nacionals. Promoció i oficialitat del català en tot el territori nacional sens perjudici de les parles de l'àmbit privat, garantia de la unitat de la llengua, indústries culturals pròpies i autocentrades, reforçament del teixit cultural d’arrel popular arreu dels Països Catalans.
   
 • L'Internacionalisme com a forma de relació igualitària, anticolonial i fraternal entre pobles, per la gestió comuna dels afers generals i per la superació dels conflictes internacionals.

La CUP

Què és la CUP?

Història i naixement

Activitat política

Com s'organitza la CUP?

Comptes clars